Versió per a imprimir

Current Size: 100%

Massís protegit de Fontfreda

Situat al cor del Parc Natural Regional del Narbonès al Mediterrani, el massís de Fontfreda s’estén al llarg de més de 3.000 hectàrees al sud-est de Narbona. Es tracta d’un lloc natural protegit, d'excepcional importància, que cal preservar.

Un massís per recórrer

Situat als primers contraforts de les Corberes, el massís proposa nombroses rutes, accessibles en qualsevol estació de l’any, a través d’uns 55 km. Algunes rutes de senderisme foren creades a l’Antiguitat i d'altres es van obrir a l’Edat Mitjana, quan els monjos encara ocupaven l'abadia que porta el mateix nom.

Des de la línia de cresta, una magnífica perspectiva permet contemplar, del costat dels estanys de Bages-Sijan i Leucata, el litoral Mediterrani fins als Pirineus, i de l’altre, la plana vitícola de Lesinhan i la Muntanya Negra.

Si bé està marcat pel clima mediterrani, el massís ofereix una flora particularment variada i de gran interès. La garriga es va adaptar a les dures condicions d’aquest clima, i hi podem trobar una remarcable biodiversitat de fragàncies de farigola i romaní. També hi ha nombroses varietats de brucs i estepes. La vinya també hi troba el seu lloc, en aquest paisatge, on els vinyaters apassionats pel cultiu i la regió produeixen els vins de DOC Corbières.

Una joia per descobrir: l’abadia de Fontfreda

Només a l'últim moment, meravellats per les seves proporcions i la seva quietud, descobrim l'abadia cistercenca de Fontfreda, amagada en la calma d’una vall agresta. Al peu del massís trobem nombroses propietats vitícoles que no són altres que els antics graners de Fontfreda: Jonquières, Aussières, Auris, Saint-Julien de Septime...

Erigida sobre un cingle aïllat, la imponent silueta del castell de Saint Martin de Toques, que pertanyia als vescomtes de Narbona, recorda que els cistercencs no eren els únics instal·lats al massís. 

Durant molt de temps, el massís va conservar les empremtes d’un incendi intencionat provocat el juliol de 1986. Es convida els passejants a respectar l'indret, que no hi deixin deixalles i observin les normes elementals de seguretat: no fumar, no encendre foc i no llençar vidres.

Notre sélection

  • Français
  • English
  • Deutsch
  • Español
  • Català
  • Italiano